Gotowanie to świetna sprawa. Dziś zebrałam kilka pomysłów na to, co mogę ugotować w kolejnych dniach. Ja pracowałam, a tymczasem obiadem zajął się tata. Efekt fenomenalny. Mam kilka tematów w zanadrzu, którymi podzielę się z Wami już niedługo 🙂 Nie mogę się już doczekać!
Składniki na gulasz wieprzowy z papryką i pieczarkami (około 7 porcji):
- mięso wieprzowe ok. 1 kg
- 2 czerwone papryki
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- pieczarki 300 g
- 4 liście laurowe
- 4 ziela angielskie
- kminek
- papryka chili
- pieprz
- sól
- gałka muszkatołowa
Mięso pokroić w średniej wielkości kostkę i podsmażyć na 3 łyżkach oliwy. Wrzucić do około litra gotującej się wody i dusić. W tym czasie pokroić drobno cebulę i czosnek, podsmażyć. Pokroić w paski pieczarki, a paprykę w słupki. Dorzucić na patelnię i smażyć. Podsmażone składniki przełożyć do garnka. Przyprawić wedle uznania. Dusić 1,5 godziny od czasu do czasu mieszając, aby mięso się nie przychwyciło do garnka.