Podejście do posiłku obiadowego bez mięsa. Muszę przyznać, że jemy go dosyć dużo (za dużo) tak, że potrawy wegetariańskie są u nas raczej ciekawą odskocznią. Spaghetti w tym wydaniu jest naprawdę bardzo dobre.

Składniki na spaghetti z serem pleśniowym, suszonymi pomidorami i świeżą cukinią (2 – 3 porcje):
- makaron spaghetti 200 g
- 200 ml śmietany 30%
- ser niebieski pleśniowy 200 g
- 8 sztuk suszonych pomidorów
- 2 ząbki czosnku
- 2 cebule dymki
- skórka z cytryny
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- kilka listków bazylii
- kilka cienkich pasków cukinii
- sól
- pieprz
Śmietanę wylać na patelnię. Wrzucić do niej pokrojoną w średnią kostkę dymkę i ząbki czosnku. Doprawić solą i pieprzem. Dodać kilka listków bazylii. Podgrzewać do jej redukcji. W tym samym czasie pokroić pomidory w paski, obieraczką zrobić paski cukinii. Dodać kilka listków bazylii, odrobinę soli oraz skórkę z cytryny (niedużo, na smak) i wymieszać. Ugotować makaron w osolonej wodzie. Do zredukowanej śmietanki dodać ser. Mieszać do jego rozpuszczenia się. Połączyć makaron z sosem. Wierzch pasty udekorować warzywami polanymi łyżką soku z cytryny. Udekorować bazylią.
