Deser owocowo – lodowy w dwóch sosach

Sharing is caring!

Kompozycja na upalne dni. Owoce, lody, mięta, czekolada.
Składniki na deser owocowo – lodowy w dwóch sosach (4 porcje):
  • arbuz 600 g
  • winogrona zielone 250 g
  • 4 gruszki
  • 3 brzoskwinie „ufo”
  • pomarańcz
  • lody śmietankowo – czekoladowe 1 l
  • garść liści mięty
  • mały jogurt naturalny
  • 2 łyżeczki brązowego cukru
  • mleko 30 – 40 ml
  • 2 łyżeczki masła
  • 9 kostek gorzkiej czekolady
Owoce umyć, obrać i usunąć z nich pestki, a następnie pokroić w średniej wielkości kostkę. Schłodzić tak przygotowaną sałatkę owocową w lodówce. Sos miętowy: wrzucić do garnka liście mięty, jogurt naturalny, brązowy cukier i zblenderować. Sos czekoladowy: zagotować mleko, wrzucić kostki czekolady i masło. Dokładnie mieszać do powstania gładkiej masy. Na brzegach talerzy rozłożyć owoce, polać sosem miętowym. Na ich środku umieścić lody na które należy polać sos czekoladowy.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

shares