Coś dobrego dla każdego. Gorąco zachęcam.
Składniki na szynkę w sosie śmietanowym z pieczarkami (4 porcje):
- szynka wieprzowa 500 g
- pieczarki 500 g
- cebula
- śmietana 30 % 250 ml
- 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
- mąka do oprószenia mięsa
- woda około 150 ml
- sól
- pieprz
Mięso podzielić na kawałki, delikatnie rozbić, a następnie doprawić solą i pieprzem. Oprószyć solą i pieprzem. Obtoczyć w mące i podsmażyć do zarumienienia. Przełożyć do innego garnka. Na tej samej patelni podsmażyć drobno pokrojoną cebulę i plastry pieczarek. Smażyć do miękkości i odparowania wody. Na patelnię ponownie wrzucić mięso i zalać śmietaną. Dusić 30 minut od momentu zagotowania. Podlewać wodą, kiedy widać, że sos robi się zbyt gęsty. Doprawić solą i pieprzem. Na koniec na talerzu posypać posiekaną natką pietruszki.