Szynka w sosie śmietanowym z pieczarkami

Coś dobrego dla każdego. Gorąco zachęcam.
Składniki na szynkę w sosie śmietanowym z pieczarkami (4 porcje):
  • szynka wieprzowa 500 g
  • pieczarki 500 g
  • cebula
  • śmietana 30 % 250 ml
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • mąka do oprószenia mięsa
  • woda około 150 ml
  • sól
  • pieprz
Mięso podzielić na kawałki, delikatnie rozbić, a następnie doprawić solą i pieprzem. Oprószyć solą i pieprzem. Obtoczyć w mące i podsmażyć do zarumienienia. Przełożyć do innego garnka. Na tej samej patelni podsmażyć drobno pokrojoną cebulę i plastry pieczarek. Smażyć do miękkości i odparowania wody. Na patelnię ponownie wrzucić mięso i zalać śmietaną. Dusić 30 minut od momentu zagotowania. Podlewać wodą, kiedy widać, że sos robi się zbyt gęsty. Doprawić solą i pieprzem. Na koniec na talerzu posypać posiekaną natką pietruszki.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *