Nowy przepis od dawna mi znany 🙂 Takie połączenie mięsa z owocami lubię i akceptuję pomimo mojej ogólnej niechęci łączenia potraw mięsnych z wszelką słodyczą.
Przepis na kotlety schabowe zapiekane z ananasem i żurawiną (4 porcje):
- 4 kotlety schabowe (około 500 – 600 g)
- jajko
- mąka
- bułka tarta
- sól
- 4 plastry ananasa
- 4 plastry sera Gouda
- kilkanaście owoców żurawiny (dałam około 12)
Mięso umyć, rozbić i osolić, a następnie panierować w mące, jajku i bułce tartej. Kiedy kotlety będą już usmażone (nie zdejmując ich z patelni) nałożyć na nie po plasterku ananasa. Na ananas ułożyć plasterek sera żółtego. Następnie w miejscu otworu ananasa wrzucić kilka owoców żurawiny. Patelnię zakryć na kilka minut pokrywką, aby ser się rozpuścił.