Kotlety schabowe zapiekane z ananasem i żurawiną

Nowy przepis od dawna mi znany 🙂 Takie połączenie mięsa z owocami lubię i akceptuję pomimo mojej ogólnej niechęci łączenia potraw mięsnych z wszelką słodyczą.
Przepis na kotlety schabowe zapiekane z ananasem i żurawiną (4 porcje):
  • 4 kotlety schabowe (około 500 – 600 g)
  • jajko
  • mąka
  • bułka tarta
  • sól
  • 4 plastry ananasa
  • 4 plastry sera Gouda
  • kilkanaście owoców żurawiny (dałam około 12)
Mięso umyć, rozbić i osolić, a następnie panierować w mące, jajku i bułce tartej. Kiedy kotlety będą już usmażone (nie zdejmując ich z patelni) nałożyć na nie po plasterku ananasa. Na ananas ułożyć plasterek sera żółtego. Następnie w miejscu otworu ananasa wrzucić kilka owoców żurawiny. Patelnię zakryć na kilka minut pokrywką, aby ser się rozpuścił.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *