Zupa pieczarkowa

Odgrzebałam zdjęcia zrobionej przeze mnie zupy pieczarkowej i zdziwiłam się, że nie zamieściłam do tej pory tego przepisu, więc dziś go dodaję. W kolejce czeka także między innymi zupa krem z podgrzybków z parmezanem.
Składniki na zupę pieczarkową (około 2 litry):
  • pieczarki 500 g
  • 3 duże marchewki
  • 2 pietruszki
  • kawałek selera (opcjonalnie)
  • por (opcjonalnie)
  • duża cebula
  • mała śmietana 12 %
  • makaron świderki lub nitki (ilość wedle uznania)
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
 
Pieczarki oczyścić i pokroić w kostkę i plasterki. Cebulę pokroić w kostkę, a następnie podsmażyć na patelni razem z pieczarkami. Obrać i pokroić warzywa wedle uznania. Mogą to być plasterki, kostki lub słupki. Ja zwykle kroję w plasterki, a niekiedy zostawiam większe części warzyw. Gotować w około 1,5 litra wody przez około 20 minut. Uduszone pieczarki przełożyć do garnka. Gotować kolejne 15 minut. W tym czasie przelać do miseczki trochę gorącej zupy, dodać śmietanę i wymieszać, a następnie wlać do garnka z zupą. Doprawić do smaku solą, pieprzem i posiekaną natką pietruszki. Wyłowić pora, aby się nie rozpadł. Ugotować osobno makaron w osolonej wodzie.
 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *