Schabowe inaczej, bez panierki i bez sosu. Przepis został zaczerpnięty z jednego z blogów kulinarnych, jednakże efekt przede wszystkim zdjęciowy jest zupełnie inny. Wstawiłam zdjęcia potrawy takiej jaka w rzeczywistości jest, bez żadnych poprawek kolorystycznych (filtry etc.). Wygląd warzywny może odstraszać, ale smakował wybornie. Przy okazji jedzenia mięsa możemy jeść przecież zdrowo.
Składniki na schab duszony z warzywami (3 porcje):
- schab bez kości 360 g (5 plastrów)
- 3 cebule
- 2 duże marchewki
- pietruszka (biała)
- por
- pieprz
- sól
Mięso podzielić na kotlety i rozbić tłuczkiem. Doprawić solą i pieprzem. Podsmażyć na patelni do zarumienienia. Pokroić cebulę na średniej wielkości kostkę. Marchewki i pietruszkę obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Por przekroić na pół i pokroić w drobne paseczki. Zeszklić cebulę, po czym dodać do niej resztę warzyw. Podsmażyć kilka minut. Doprawić solą i pieprzem. Wlać szklankę wody. Na warzywa nałożyć podsmażone wcześniej mięso i dusić około 30 minut.