Kolejny post związany z przetworami mojej babci. To od niej dostałam przepis na ogórki, których nie mogę kupić w żadnym sklepie. Niepowtarzalny smak 🙂 Jestem ciekawa czy wyjdą mi równie dobre.
Składniki na ogórki kiszone na zimę (1 słoik):
- około 6 ogórków
- gałązka lub dwie kopru (w zależności od jej wielkości)
- chrzan około 3 cm
- 1 duży lub dwa małe ząbki czosnku
- płaska łyżka soli do przetworów
- 3/4 płaskiej łyżki cukru
- 0,5 litra wody
Słoik wyparzyć, a następnie wsadzić do niego ogórki, obrany czosnek i chrzan, koper. Zagotować wodę. Wsypać sól i cukier, mieszać do ich rozpuszczenia się. Wrzącą wodę wlać do słoika i zakręcić.
4 comments on “Ogórki kiszone na zimę”
Z pewnością wyjdą takie jak babci 🙂 smacznego:) NC
Dziękuję :* Pozdrawiam z Węgier 🙂 Szykują się smakowite posty! 🙂
Mi przez długi czas nie udawało się zrobić takich ogórków, które po otwarciu by mi smakowały. Testowałem więc z ogórkami ze sklepów. Jest w sumie tylko jeden producent ogórków kiszonych, któremu udało się uzyskać taki smak, jaki ja chciałbym uzyskać.
U mnie niestety jest ten problem, że żadne kupne kiszone ogórki mi nie smakują… nawet te z placu