Ogórki kiszone na zimę

Kolejny post związany z przetworami mojej babci. To od niej dostałam przepis na ogórki, których nie mogę kupić w żadnym sklepie. Niepowtarzalny smak 🙂 Jestem ciekawa czy wyjdą mi równie dobre.
Składniki na ogórki kiszone na zimę (1 słoik):
  • około 6 ogórków
  • gałązka lub dwie kopru (w zależności od jej wielkości)
  • chrzan około 3 cm
  • 1 duży lub dwa małe ząbki czosnku
  • płaska łyżka soli do przetworów
  • 3/4 płaskiej łyżki cukru
  • 0,5 litra wody
Słoik wyparzyć, a następnie wsadzić do niego ogórki, obrany czosnek i chrzan, koper. Zagotować wodę. Wsypać sól i cukier, mieszać do ich rozpuszczenia się. Wrzącą wodę wlać do słoika i zakręcić.

4 comments on “Ogórki kiszone na zimę

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *