Pożywne, zdrowe śniadanko podane nieco inaczej 🙂 Wartościowe i sycące, a poza tym bardzo smaczne. Warto spróbować.
Składniki na szakszukę (2 porcje):
- 4 duże pomidory malinowe (wystarczą 3)
- 4 jajka
- kilka listków bazylii
- 4 kuleczki mozzarelli
- duży ząbek czosnku
- sól
- pieprz
- oregano
Pomidory sparzyć, a następnie obrać ze skórki. Pokroić w średniej wielkości kostkę. Czosnek przepuścić przez praskę i chwilę podsmażyć na maśle. Dodać pomidory, doprawić i wymieszać. Podsmażać do odparowania nadmiaru wody już bez mieszania, aby pomidory zbytnio się nie rozdrobniły. Zrobić wgłębienia i wbić jajka. Podsmażać do momentu ścięcia się białka. W trakcie dodałam kulki mozzarelli i świeżą bazylię na koniec do dekoracji. Doskonale smakuje z ciepłą bagietką.
Zdjęcia lekko zamglone, bo parowała 🙂