Szakszuka

Pożywne, zdrowe śniadanko podane nieco inaczej 🙂 Wartościowe i sycące, a poza tym bardzo smaczne. Warto spróbować.
Składniki na szakszukę (2 porcje):
  • 4 duże pomidory malinowe (wystarczą 3)
  • 4 jajka
  • kilka listków bazylii
  • 4 kuleczki mozzarelli
  • duży ząbek czosnku
  • sól
  • pieprz
  • oregano
Pomidory sparzyć, a następnie obrać ze skórki. Pokroić w średniej wielkości kostkę. Czosnek przepuścić przez praskę i chwilę podsmażyć na maśle. Dodać pomidory, doprawić i wymieszać. Podsmażać do odparowania nadmiaru wody już bez mieszania, aby pomidory zbytnio się nie rozdrobniły. Zrobić wgłębienia i wbić jajka. Podsmażać do momentu ścięcia się białka. W trakcie dodałam kulki mozzarelli i świeżą bazylię na koniec do dekoracji. Doskonale smakuje z ciepłą bagietką.
Zdjęcia lekko zamglone, bo parowała 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *