Uwielbiam makarony. To jedna z lżejszych wersji, bo na formę pracujemy przecież cały rok. Chyba, że komuś nie zależy to w zakładce z makaronami znajdziecie też coś konkretniejszego. Chociaż lekkie w tym wypadku nie oznacza, że danie nie jest sycące.
Składniki na dietetyczne spaghetti (4 porcje):
- makaron spaghetti pełnoziarnisty 400 g
- dwie średnie cebule
- dwa ząbki czosnku
- filet z kurczaka 400 g
- cukinia 300 g
- pomidory w puszce
- łyżeczka przecieru pomidorowego
- 0,5 l wody
- sól
- pieprz
- oregano
- bazylia
- tymianek
- rozmaryn
Mięso z kurczaka zmielić w maszynce. Cebulę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na oliwie z oliwek. Dorzucić przeciśnięty przez praskę (lub drobno pokrojony) czosnek. Wrzucić mięso i podsmażyć. Dodać przecier pomidorowy i wymieszać. Obrać cukinię, wydrążyć środek i pokroić w małą kostkę. Na patelnię dodać pomidory, cukinię i przyprawy. Wlać wodę. Dokładnie wymieszać i dusić do miękkości cukinii (nadmiar wody odparuje). Na koniec ponownie doprawić jeśli jest taka potrzeba.
Sos jeszcze solo na patelni.
4 comments on “Dietetyczne spaghetti”
Nie odstrasza mnie nawet to, że dietetyczny 😉 makaron pod każdą postacią jest super, ale fajnie, że taka lżejsza alternatywa też jest i pysznie się zapowiada.
Ja ostatnio trochę walczę, wspomagam się Fitatu, ale nie chcę odpuszczać ulubionych potraw 🙂
Pychotka 🙂
I nie nudzi się przez to, że odmieniony! 🙂