Mniej kaloryczna imitacja pizzy. Może ciekawsza? Na pewno o wiele szybsza do zrobienia i równie pyszna. Myślę, że te argumenty wystarczą, aby spróbować. Składniki zależą od Was – wybierzcie swoje ulubione. Za mną chodziła rukola. Taka pizza wystarczyła dla mnie i mojego męża na kolację. Wiadomo, że każdy zjada inne ilości, ale zawsze szybko można dorobić kolejną jeśli zaistnieje taka potrzeba.
Składniki na pizzę na tortilli (porcja):
- placek tortilli pszennej lub pełnoziarnistej
- ząbek czosnku
- łyżka jogurtu naturalnego
- dwie płaskie łyżki przecieru pomidorowego
- sól
- pieprz
- bazylia
- oregano
- kulka mozzarelli
- trzy plasterki prosciutto
- garść kukurydzy
- garść rukoli
Rozgrzać piekarnik do 200 stopni. Podsmażyć przeciśnięty przez praskę czosnek na odrobinie oliwy. Dodać przecier, jogurt i przyprawy. Posmarować placek tortilli. Dodać porwaną na kawałki mozzarellę oraz szynkę długo dojrzewającą. Posypać kukurydzą. Ułożyć na papierze i piec 10 minut. Gotową posypać świeżą rukolą. Nie potrzeba ketchupu ani żadnych innych dodatków.
Zaraz po wyciągnięciu z piekarnika, jeszcze bez rukoli.