Pizza na tortilli

Mniej kaloryczna imitacja pizzy. Może ciekawsza? Na pewno o wiele szybsza do zrobienia i równie pyszna. Myślę, że te argumenty wystarczą, aby spróbować. Składniki zależą od Was – wybierzcie swoje ulubione. Za mną chodziła rukola. Taka pizza wystarczyła dla mnie i mojego męża na kolację. Wiadomo, że każdy zjada inne ilości, ale zawsze szybko można dorobić kolejną jeśli zaistnieje taka potrzeba.
Składniki na pizzę na tortilli (porcja):
  • placek tortilli pszennej lub pełnoziarnistej
  • ząbek czosnku
  • łyżka jogurtu naturalnego
  • dwie płaskie łyżki przecieru pomidorowego
  • sól
  • pieprz
  • bazylia
  • oregano
  • kulka mozzarelli
  • trzy plasterki prosciutto
  • garść kukurydzy
  • garść rukoli
Rozgrzać piekarnik do 200 stopni. Podsmażyć przeciśnięty przez praskę czosnek na odrobinie oliwy. Dodać przecier, jogurt i przyprawy. Posmarować placek tortilli. Dodać porwaną na kawałki mozzarellę oraz szynkę długo dojrzewającą. Posypać kukurydzą. Ułożyć na papierze i piec 10 minut. Gotową posypać świeżą rukolą. Nie potrzeba ketchupu ani żadnych innych dodatków.
Zaraz po wyciągnięciu z piekarnika, jeszcze bez rukoli.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *