Pizza zrobiona przez mojego męża. Pyszna, aromatyczna w wersji niskokalorycznej. Widać różnorodność składników, ale bez ich przesytu ilościowego. Średniej wielkości pizza na cienkim cieście wystarczyła dla dwóch osób. Następnym razem chciałabym zrobić pizzę neapolitańską, ale to jeszcze trochę będziemy musieli poczekać, bo w dalszym ciągu trzymamy się planu jedzeniowego.
Pizza z szynką i rukolą (dla dwóch osób):
Składniki na ciasto:
- mąka pszenna 180 g
- mąka pełnoziarnista 120 g
- drożdże 5 g
- 2 łyżeczki oliwy z oliwek
- szczypta soli
- 250 ml letniej wody
Sos:
- pomidory krojone 200 g
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżeczki przecieru pomidorowego
- bazylia
- oregano
Reszta składników:
- ser żółty Tylżycki 100 g (najmniej kaloryczny spośród serów żółtych)
- szynka 5 plasterków (cienkie)
- 5 średniej wielkości pieczarek
- garść zielonych oliwek
- kilka słupków papryki żółtej (może być też czerwona, ilość dowolna)
- pół garści rukoli (jak najbardziej można użyć więcej)
Mąki przesiać przez sito. Drożdże rozpuścić w odrobinie letniej wody i dodać do mąki. Dodać także oliwę z oliwek oraz szczyptę soli. Wyrabiając ciasto stopniowo dodawać wody. Ciasto ma być gładkie, odchodzące od ręki. W razie potrzeby dolać odrobinę wody lub dosypać trochę mąki. Przykryte ściereczką odstawić na godzinę. Na rozgrzanej oliwie podsmażyć czosnek przepuszczony przez praskę. Dodać przyprawy. Wlać pomidory. Zagotować i dodać przecier oraz przyprawy wedle uznania. My zawsze dodajemy dosyć sporo ziół. Rozwałkowane ciasto położyć na blasze na papierze do pieczenia. Na ciasto kolejno nałożyć sos, pieczarki, szynkę, oliwki (połówki), paprykę i utarty ser. Piec 10 – 11 minut w temperaturze 250 stopni. Najlepiej sprawdzać, patrząc na stopień wypieczenia spodu pizzy. Na koniec posypać rukolą.
Po wyciągnięciu z piekarnika, wersja jeszcze bez rukoli.
4 comments on “Pizza z szynką i rukolą”
Uwielbiam pizzę z rukolą 😀
Sama rukola może nie robi szału, ale z pizzą tworzy rewelacyjne połączenie 🙂
wszystko jest ok tylko…. gdzie jest odrobina cukru? Drożdże bez cukru nie rosną
a zdziwisz się bo urosło 🙂