W związku z dużym zainteresowaniem pragnę podzielić się z Wami przepisem na suflet czekoladowy. Gwarantuje, że się uda, ponieważ nawet ja, póki co antytalent cukiernczy dokonałam tego cudu. Robi się go szybko z niewielkiej ilości składników.
Składniki na suflet czekoladowy (2 porcje):
- 3 jajka
- 90 g masła
- 125 g czekolady deserowej (ja preferuję gorzką, bo deser wychodzi naprawdę bardzo słodki)
- 70 g cukru pudru
- 50 g mąki pszennej tortowej
Jajka ubić z cukrem pudrem na puszystą masę. Rozpuścić połamaną na kostki czekoladę wraz z kawałkami masła w kąpieli wodnej. Powoli dosypywać do jajek mąkę cały czas mieszając. Wlać ciepłą masę z czekolady i masła. Wymieszać. Nasmarować foremki masłem, zalać masą i włożyć do piekarnika nagrzanego na 200 stopni. Piec 7 minut do wyrośnięcia sufletów i ich zarumienienia.
2 comments on “Suflet czekoladowy”
Jakiej wymiary mają foremki?
Średnica 10 cm