Tarta z grzybami

Kolejne popisowe danie mojego taty. Jadłam już tarty w jego wykonaniu kilkukrotnie, jednak żadna z nich nie zrobiła na mnie tak piorunującego wrażenia jak ta. Jest fantastyczna smakowo i prezentuje się przepięknie. Prawdziwe szaleństwo. Nie można się oderwać (wylizywałam talerz).
Składniki na tartę z grzybami:
Składniki na ciasto:
  • 1/2 kostki masła
  • 1.5 szklanki mąki pszennej
  • 3 łyżki wody
  • sól
Zimne masło pokroić, dodać przesianą mąkę, szczyptę soli i trzy łyżki lodowatej wody. Szybko zagnieść na gładkie ciasto. Wstawić na 30 minut do lodówki. Rozwałkować ciasto i włożyć do natłuszczonej formy na tartę, a następnie nakłuć widelcem i przykryć papierem do pieczenia. Obciążyć grochem lub fasolą. Piec 20 minut w temperaturze 200 stopni. Po tym czasie wyjąć i wystudzić spód.
Składniki na nadzienie:
  • 150 g śmietany 18%
  • jajko
  • 200 g sera żółtego
  • średni pęczek świeżego koperku
  • 400 g grzybów leśnych
  • duża cebula
  • czosnek
  • sól
  • pieprz
  • rozmaryn
Grzyby oczyścić i pokroić w paski. Kilka najładniejszych usmażyć odłożyć do dekoracji. Cebulę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na złoto. Wymieszać z grzybami. Doprawić lekko solą i rozmarynem. Śmietanę rozmieszać dokładnie z jajkiem. Dodać posiekany koperek i połowę sera żółtego startego na dużych oczkach. Doprawić solą i pieprzem, wymieszać. Podsmażone grzyby z cebulą wyłożyć równo na ciasto. Zalać masą jajeczno – śmietanową i posypać resztą startego sera. Wierzch można opcjonalnie posypać szczyptą papryki. Wstawić ponownie do nagrzanego na 180 – 200 stopni piekarnika na około 20 minut. Po upieczeniu na wierzchu ułożyć wcześniej podsmażone kawałki grzybów. Można też zrobić odrobinę inaczej (jak tu). Odłożone kawałki grzybów cienko pokrojone położyć na masę przed kolejnym umieszczeniem w piekarniku.
Odpowiednie będzie naczynie o średnicy 27 – 29 cm.

2 comments on “Tarta z grzybami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *