Carpaccio z buraków z fetą, rukolą, orzechami włoskimi i pestkami dyni

Sharing is caring!

Pomysł zaczerpnięty ze spotkania z przyjaciółmi. Przez pół wieczora bałam się tego dotknąć, bo myślałam, że jest z serem kozim, którego nie cierpię, ale kiedy okazało się, że to feta jadłam z przyjemnością. Do sera koziego podchodziłam wiele razy i uwierzcie mi, że naprawdę mnie odrzuca. Jest naprawdę mało rzeczy, które mi nie smakują, ale póki co ser kozi się do nich wlicza. W każdym razie możecie wykorzystać ten ser, który lubicie bardziej. Tak samo jak wiele jest wariacji z orzechami i pestkami. Najważniejsze, że danie jest bardzo proste, zdrowe i smaczne. Nadaje się na przyjęcie jak i romantyczną kolację.

Składniki na carpaccio z buraków z fetą, rukolą, orzechami włoskimi i pestkami dyni (2 – 4 porcji):

  • 2 upieczone buraki
  • 1/4 kostki sera feta
  • garść rukoli
  • dwie garści orzechów włoskich
  • 1/2 garści pestek dyni

Buraki, które można już zakupić upieczone albo zapiec w folii w piekarniku zetrzeć na tarce o ostrzu, które poszatkuje je na cienkie plasterki. Ułożyć na talerzu, a następnie posypać rukolą. Ser feta rozdrobnić w rękach i posypać rukolę oraz buraki. Orzechy włoskie rozdrobnić i sypnąć na wcześniej przygotowane na talerzu składniki. Na koniec dodać mniejszą ilość pestek dyni.

Kuszą mnie jeszcze migdały i pistacje, ale to może zostawię na kolejny raz. Nie ma co przesadzać z ilością. Wygląda obłędnie, a wystarczy tak niewiele.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

shares